MITŐL GYORSUL FEL A BŐR ÖREGEDÉSE?

2019.02.07.

vissza
MITŐL GYORSUL FEL A BŐR ÖREGEDÉSE?

Az oxidatív stressz, mint bőröregítő rizikófaktor!

Az oxidatív stressz hatásai a bőrminőség romlásában és a bőr öregedésében vezető szerepet játszanak.

Az oxidatív sérülésnek is nevezett oxidatív stressz a bőrben is létrejövő, az egészségre káros változás, amelyet különböző tényezők (például az ultraibolya sugárzás) hatására keletkező szabad gyökök idéznek elő. 

E rendkívül instabil, reaktív és a szervezet létfontosságú molekuláinak épségét is veszélyeztető molekulák az élő sejtek számára komoly kockázati tényezőt jelentenek. Oxidáns molekulák a szervezetben természetes módon is keletkeznek, az élő sejtek sejtlégzése során. A probléma akkor kezdődik, amikor e molekulák túlzott mennyiségben vannak jelen a szervezetben.

A bőrben természetellenes mértékben megszaporodnak az oxidáns molekulák elsősorban az ultraibolya sugárzás, de a légszennyezettség vagy a dohányzás hatására is. Az oxidatív stressz tehát a hiányzó elektronjuk pótlására törekvő, reaktív oxigén nagyarányú jelenléte miatt alakul ki a szervezetben.

Az oxidatív stressz hosszútávon roncsoló hatással van a bőrt alkotó struktúrákra, és a bőr öregedését jokozza (ráncok, redők, pigmentfoltok kialakulása, száraz, érdes tapintatú bőr).

Az UV-sugárzás bőröregítő hatására létrejövő szabad gyökök miatt is felgyorsul a bőr öregedése!

Hullámhosszúságuk alapján háromféle ultraibolya sugarat különböztetünk meg. Az UVC-sugarak nem érik el a földfelszínt, ezeket az egészségre rendkívül káros sugarakat a légkör ózonrétege megállítja, kiszűri.

Az UVB-, illetve az UVA-sugarak azonban akadálytalanul haladnak át a légkörön, és hatásukat kifejtik az emberi bőrre is. A földfelszínt elérő sugarak mindössze néhány százaléknyi mennyiségét teszik ki a nagyenergiájú UVB-sugarak, amelyek a bőr felső rétegében található sejteket közvetlenül károsítják. A bőrben található melaninsejtek a károsító sugarakat elnyelik és hővé alakítják át.

Az UVA-sugarak mélyebbre hatolnak a bőrben. Elérik az irha szintjét, ahol a fibroblasztokat, a kollagén- és elasztinrostokat támadják meg, destrukturálják a szöveteket, és a bőröregedés közvetlen okaiként hatnak.

 

 


vissza
Gyors kézbesítés

Gyors kézbesítés

Ingyenes minták

Ingyenes minták

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

Made in Germany

Made in Germany

Simplepay
Maestro
Mastercard
Visa

Minden jog fenntartva! © 2021